Werkwijze

Waarom Fysiotherapie Van Deutekom?

Waar kan ik het beste terecht met mijn klachten? Fysiotherapie van Deutekom of toch ergens anders?

De keuze welk brood u bij de bakker koopt, is makkelijker. Ervaring, wat vindt u lekker, welke voedingswaarde zoekt u en natuurlijk de prijs. Maar waar en bij wie u het beste  terecht kunt met uw fysiotherapeutische hulpvraag, is een stuk moeilijker. Ondanks de richtlijnen en protocollen in ons vak, is er nog een groot verschil tussen fysiotherapeuten en behandelingen. Dit komt onder andere door het verschil in opleidingsrichting, ervaring, praktijkopzet/-management, de persoonlijke kenmerken van de therapeut zelf en waar de therapeut de nadruk op legt tijdens het behandeltraject.

Om de keuze te vergemakkelijken, kunt u onderstaande teksten lezen zodat u mij als fysiotherapeut beter leert kennen. Daarnaast is het inloopspreekuur ook te gebruiken om mij te leren kennen en hierdoor een weloverwogen keuze te maken.

1

Het menselijke lichaam zit ingenieus in elkaar. Het kan zwaar belast worden en kan zich zeer goed aanpassen. Helaas gaat het ook wel eens fout, zit er een maximum aan de belastbaarheid en het aanpassingsvermogen is op den duur verbruikt. U raakt geblesseerd, het lichaam functioneert niet meer zoals ervoor. Welk weefsel is aangedaan? Welke diagnose is van toepassing? 

Maar belangrijker is nog het ‘waarom’. Waarom bent u geblesseerd geraakt? Pech, genetisch, is het zelfs voor de medische wereld nog onbekend, bent u overbelast of kon het weefsel / het lichaam zich niet meer verder aanpassen? Is het weefsel kapot en kan het überhaupt wel herstellen? Zijn er factoren aanwezig die een rol spelen in het herstel- of klachtenproces?

Bij veel klachten weet u precies wat te doen. Stel u heeft een wond tot bloedens toe. Voordat u de wond verbindt, moet de wond schoon zijn om te voorkomen dat u een infectie krijgt. Virussen en bacteriën kunnen immers nu veel makkelijker ons lichaam binnen dringen. Blijft u de wond stoten of krabt u telkens de korst eraf dan herstelt de wond niet. Bewegen mag maar de wond heeft rust nodig. De optimale situatie voor een goed herstelproces.

Wat is het beste herstelproces bij een peesontsteking, tenniselleboog, acute lage rugklachten, een slijmbeursontsteking of een vast zittende nek? En wat kunt u het beste doen als er medische veranderingen hebben plaatsgevonden ten opzichte van de ideale situatie zoals bij artrose, COPD, reuma, fibromyalgie, osteoporose? Kan er dan wel een verbetering plaatsvinden of ‘moet u er maar mee leren leven’?

In mijn optiek is het zeer belangrijk om goed te weten wat er aan de hand is. Tijdens de intake probeer ik een zo volledig beeld te krijgen van uw klachten en stel ik mijzelf zeer frequent de vraag ‘waarom’? Het komt zeer vaak voor dat de klacht breder bekeken moet worden dan alleen de locatie van de pijn. Hierdoor behandel ik regelmatig ook op lichaamslocaties die relatief ver van de pijnlocatie afgelegen zijn, maar zeker invloed hebben op het probleem.

Zonder een goed beeld van de klachten is het maken van een behandelplan niet mogelijk. Immers als u niet weet wat de oorzaak is of welke factoren een rol spelen, zullen de verwachtingen van het behandeltraject fysiotherapie niet waargemaakt worden.

2

Een topsporter heeft vaak een heel team om zich heen om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Zij hebben deze begeleiding nodig voor een prestatie van soms maar 10 seconden! U bent lichamelijk langer op een dag actief. U wint er meestal geen medaille mee maar voor u, uw huishouden of uw werk is het wel degelijk van groot belang dat u deze activiteiten goed uitvoert.

Een topsporter is tijdens de training maar ook tijdens de wedstrijd heel vaak bezig met zijn of haar techniek. Ontspannen hardlopen, juiste kniehoek, aerodynamische houding, goed voetenwerk etc. Zij kunnen achteraf vaak een heel verhaal vertellen wat er wel of niet klopte tijdens de wedstrijd en waarom ze dus wel of geen goede prestatie konden neerzetten.

Hoe groot is uw begeleidende team die zorgt dat u elke dag uw taken kunt volbrengen? En hoe is het met uw techniek gesteld gedurende de dag? Beweegt u nog efficiënt qua energieverbruik en belasting op het lichaam?

Ik zie heel vaak dat mensen zich niet bewust zijn van hun houding, techniek en compensaties. Ze weten niet wat ze nu eigenlijk mankeren, wat de medische diagnoses inhouden en de daarbij behorende consequenties zijn, waardoor het dagelijkse leven veel zwaarder kan zijn dan nodig.

Ik zou mij graag bij jouw begeleidende team willen toevoegen om te zorgen dat u meer uit uw dag kunt halen, uw pijnklachten kunt ontzien zonder minder te hoeven te doen. 

Ik wil ervoor zorgen dat u meer weet over uw klachten, de medische diagnoses zodat u zelf betere verantwoorde keuzes kunt maken. Ik kan u helpen met een behandelend en coachend traject om ervoor te zorgen dat u meer kennis en kunde krijgt over uw functioneren en eventuele compensaties, en zo voorwaarden kunt scheppen zodat het (eventuele) natuurlijke herstel zijn gang kan gaan. 

Ik wil ervoor zorgen dat (afhankelijk van de gestelde medische diagnose) het progressieve beloop zo langzaam mogelijk verloopt, stil wordt gezet of zelfs omgekeerd wordt.

3

Stel u verzwikt uw enkel. U maakt een grotere beweging in het enkelgewricht dan eigenlijk mogelijk. Resultaat is dat u pijn heeft, de enkel wordt dik, soms rood, warm en de enkel kant u een tijd lang minder goed bewegen. Dit zijn kenmerken van een herstelproces: een ontstekingsreactie. De spierspanning in het onderbeen gaat vaak omhoog zodat u het gewricht zo min mogelijk beweegt. Uw looppatroon verandert zodat u toch uit de voeten kunt. Gelukkig gaan al deze symptomen meestal weer weg. Blijft u te lang mank lopen, dan kunt u ook elders klachten krijgen. Een logisch verhaal dat iedereen wel kent.

Stel u heeft acute lage rugklachten, of u ervaart extra klachten naast uw normale chronische rugklachten. Pijn is overduidelijk aanwezig, zwelling, roodheid en warmte, zijn moeilijker waar te nemen maar het bewegen gaat een stuk slechter. Sommige mensen staan scheef, hebben uitstralende pijnklachten in het verloop van spieren, pezen of zenuwen. En dan nog die afwijkende spierspanning, de grote rugspier staat soms wel heel strak gespannen, soms ook in de bil maar eigenlijk nooit in de buikregio.

Veel symptomen zijn te vergelijken met elkaar. Of u nu uw enkel verzwikt of rugklachten heeft. Maar hoe zorgt u ervoor dat het zo goed en zo snel als mogelijk herstelt? Moet u gaan koelen of warm houden? Doorgaan of rust nemen? Moet u de pijnlijke bewegingen ontzien of ervoor zorgen dat u zo snel als mogelijk alles weer kunt doen? Moet de verhoogde spierspanning omlaag of beschermt die de klacht waardoor een afname van de spierspanning juist onverstandig is? Mag u mank lopen of moet u ervoor zorgen dat u zo goed mogelijk beweegt? Mag u bukken, tillen en zo ja, hoe? 

Het is voor iedereen wel te zien als iemand in de omgeving na een enkelverzwikking afwijkend blijft lopen en de enkel stijf blijft houden. Is het ook zo makkelijk te zien als iemand niet helemaal hersteld is van zijn rugklachten? 

Heeft u in het verleden een periode met rugklachten gehad en zijn de symptomen nooit volledig verdwenen? Zijn sommige bewegingen niet meer volledig uit te voeren? Zijn bepaalde houdingen niet meer mogelijk of lang vol te houden? Is er een constant verhoogde spierspanningen aanwezig? Grote kans dat er compensaties aanwezig zijn waarvan u zich niet bewust bent. De kans is groot dat er in de toekomst weer een periode van rugklachten aan zit te komen.

Ik wil u graag helpen om in kaart te brengen wat er aan de hand is, welke factoren een optimaal functioneren van het lichaam tegen houden. Er samen voor zorgen dat er geen compensaties blijven bestaan zodat kortdurende geen chronische klachten worden.

Heeft u al chronische klachten zoals bij artrose, dan is het in mijn optiek nog belangrijker dat u zich goed bewust bent van hoe u beweegt. Welke techniek gebruikt u? Als een gezond lichaam te lang verkeerd belast wordt al klachten geeft, hoe is dat dan bij een lichaam dat al niet helemaal meer optimaal is? Artrose krijg ik niet weg maar ik kan er wel samen met u voor zorgen dat u in de toekomst minder klachten heeft.

4

Stress

Wat is stress? Alles wat u meemaakt en doet brengt u uit balans. Als het te warm is, gaat u zweten om niet oververhit te raken. Als het te koud is, krijgt u kippenvel. Warmte of kou zijn vormen van stress. Mensen die last hebben van stress zijn in mijn optiek mensen die zo veel uit balans worden gebracht dat de persoon dit niet meer kan compenseren. Ze raken oververhit/onderkoeld.

Een tijdje te warm of te koud is geen probleem. De meeste mensen kunnen deze verandering weer herstellen naar een gezonde balans. Helaas is deze balansverstoring bij sommige mensen te hevig of te langdurig waardoor ze te veel uit balans raken en klachten krijgen. Het lichaam heeft het geprobeerd maar het is op den duur een keer op. Fysiotherapeutisch zie ik wel eens mensen waarbij de stressprikkel al langere periode weg is maar waarbij het lichaam nog steeds beweegt en compenseert alsof er nog steeds een balansverstoring aanwezig is. Deze andere vorm van bewegen, is extra belastend voor het lichaam en geeft uiteindelijk klachten.

Heeft u lichamelijke klachten en heeft u onlangs of nog steeds een stressperiode. Graag help ik u om inzicht te geven in uw lichamelijke klacht, eventuele compensaties weg te nemen om ervoor te zorgen dat u met of zonder stress zo optimaal mogelijk kunt blijven functioneren.