Over mij

Direct na mijn hbo-opleiding in Breda, ben ik in 2004 als fysiotherapeut gaan werken in Kortgene. Hier heb ik ruim 12,5 jaar gewerkt. Als fysiotherapeut op Noord-Beveland heb ik een brede ervaring opgedaan qua klachten en diagnoses. Ik behandelde mensen met klachten van ‘top tot teen’. Ondanks dat zorgverzekeringen elke klacht willen terugbrengen in een viercijferige diagnosecode, is geen klacht hetzelfde. De behandeling moet dus naast de richtlijnen vanuit onze vakgroep, ook gericht zijn op de persoon en de situatie. Door in de loop der jaren verschillende cursussen te volgen, heb ik een verscheidenheid aan behandelmethodes verkregen om per individuele situatie te kiezen welke aanpak nodig is.

Bewegingsbelemmeringen, spiercondities, bewegingsgewoontes, ontspanningstechnieken, myo-fasciale aspecten en zeker ook klachteninzicht en zelfmanagement en preventie, zijn aspecten die ik vaak toepas. Je kan het doel van deze technieken samenvatten als: voorwaarden scheppend voor een normaal herstel. Immers, het herstel van een blauwe plek gaat bij de meeste mensen ook gewoon vanzelf. Een voorwaarde is dat je het niet nogmaals stoot. Waar nodig behandel ik de klacht op de locatie van de pijn, vaak is een integrale aanpak nodig om tot het gewenste effect te komen.

Het Molenwater Pand

Sinds begin 2019 ben ik werkzaam in Het Molenwater Pand in Middelburg. Een gezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners werken. Ik heb als fysiotherapeut de ervaring dat je niet altijd alle voorwaarden kunt scheppen voor een goed herstel proces, je hebt hierbij ook andere disciplines nodig. De samenwerking tussen de verschillende disciplines die in Het Molenwater Pand aanwezig zijn, geven mij nog meer de mogelijkheid om tot het gewenste resultaat te komen.

Lymfetherapie

Naast verschillende cursussen heb ik in 2010 de opleiding tot lymfetherapeut volgens de methode Vodder (MLDV) volbracht. Lymfetherapie of oedeemtherapie is voor velen bekend na een operatieve behandeling van borstkanker en de dikke of oedemateuze arm die hierbij kan ontstaan. De hoofdfunctie van het lymfesysteem is echter immuniteit. Het helpt ons te strijden tegen elementen die niet in ons lichaam thuishoren. Zoals iedereen weet, genees je van griep sneller als je in rust bent. Het lymfestelsel werkt immers vele malen beter als je ontspannen bent.

Lymfedrainage volgens de methode Vodder richt zich onder andere op deze ontspanning. Het lymfestelsel zit voornamelijk op de locaties waar het lichaam in aanraking komt met de buitenwereld: huid, longen en darmen. Het vervoert stoffen die in eerste instantie niet kunnen worden opgenomen door het vaatstelsel van ons bloed. Door een lange lijst aan factoren kan de pompwerking en/of transportcapaciteit van het lymfestelsel verstoord raken. Door een beschadiging van het stelsel zelf, een trauma, langdurige overtollige vochtophoping, stress, een verandering in de hormoonproductie, enzovoort.

In de periode dat ik lymfetherapeut ben, heb ik meer mensen een behandeling lymfedrainage gegeven die géén zichtbaar oedeem hadden. Bijvoorbeeld mensen met ontspanningsproblemen, darmproblemen of hoofdpijn veroorzaakt door het hormoonstelsel. Het effect was divers. Bij sommige personen gingen de klachten volledig weg. Bij anderen ontstond er een belangrijk inzicht in hun klachten of waren er voorwaarden gecreëerd waardoor er eindelijk aan andere problemen gewerkt kon worden.

“Ik kan tijdens de behandeling lymfedrainage veel beter ontspannen dan thuis. Nu pas weet ik hoe ontspannen zijn aanvoelt.”

“Na de behandeling lymfedrainage kon ik eindelijk weer eens goed naar de wc toe waardoor ook mijn rugklachten afnamen.”